SomArt | Somogyi Galéria


Vadgyümölcsök


A vadgyümölcsök közös értéke, hogy jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat,
szerves savakat, mint a mesterségesen kinemesített gyümölcsfajták, nem fogékonyak a betegségekre,
ellenállnak a kártevők támadásának, ezért nem kell őket permetezni és a gyümölcseik nem
tartalmazhatnak egészségre ártalmas vegyszermaradványokat, vagyis röviden:egészségesek.

Homoktövis
A homoktövis kétlaki növény, vannak hím és nőnemű egyedei. Nagyon jellegzetesek a keskeny,
szürke levelei, amelyek között jelennek meg a sárga és pirosas bogyók. Az igénytelen, tövises növény
rézsűk betelepítésére és kerítésnek is alkalmas. A bogyók húsából vitaminokban gazdag üdítőital,
a magjából pedig gyógyhatású olaj készül.

Bodza

A bodza hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, ami nem csoda,
hiszen levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz:
vitaminokat (A, B és C-vitamint: C-vitamin tartalma több mint duplája a citrusfélékének!)
szerves savakat: folsavat, pantoténsavat
ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor
terpéntartalmú illóolajat
antociánokat (ettől sötétvörös vagy fekete a bodza)
A bogyóból készült lekvár nagyon finom , enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító,
meghűléskor erősítő és izzasztó hatású. Isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább
divattá vált alkalmazása. Éhségünket hideg bodzalevessel, kedélyünket bodzaborral javíthatjuk.

Vértisztító kökény

A kökény tövises bokra áthatolhatatlan kerítést képez. Fehér virágai szinte ellepik az ágakat,
belőlük kék, később fekete bogyók érnek, amelyek csak azért nem alkalmasak friss fogyasztásra,
mert a magjuk nehezen választható el a húsuktól. Gyümölcslé és lekvár készíthető belőlük.
A bogyóknak jelentős a C vitamin tartalma: 60mg/100g. A levelei viszont 200mg/100g C vitamint tartalmaznak.
A kökénykészítmények tisztítják a vért, a veséket és erősítik a szervezetet.

Vadhúsokhoz somlekvár

A som a középhegységek növénye, nálunk mindenütt az erdőszéleken lelhető fel, mert a napos helyet kedveli.
Lassan növő cserje,fácska.A sárga virágai már február végén kinyílhatnak. A 3-5 gramm súlyú,
piros gyümölcsökből sok munkával ugyan, de kiváló, vadhúsokhoz illő lekvárt lehet készíteni. Fontos gyümölcs.

Gyepürózsából csipkebogyó

A csipkebogyó ból gyógyhatású tea, a kimagvazott gyümölcsből, pedig lekvár készül.
Egyes rózsafajták virágszirmaiból évszázadok óta készítenek éterikus olajakat az illatszerek előállításához.

Fekete berkenye

Kevésbé ismert a fekete berkenye vagy Aronia, amely két méter magasra növő bokrot alkot a savanyú talajokon.
Érett, fekete gyümölcseiből dzsem, kompót, mártás és likőr készíthető, ősszel pedig a lombja
intenzív pirosra színeződve díszíti a kertet.